A kakaóvaj egy zsíros, sima és krémes textúra, melynek olvadáspontja a testhőmérséklethez áll közel, illata pedig a csokoládéra emlékeztet. E tulajdonságok teszik a kakaóvajat gyakori összetevőivé a kéz- és bőrápolóknak. Lágyító tulajdonságainak köszönhetően védi és nyugtatja a sérült és száraz bőrt.
A kereskedelmi forgalomban is megtaláljuk a kakaóvajat, de a kakaóvaj tartalmú krémet mi magunk is elkészíthetjük saját konyhánkban.
Amire szükségünk lesz:
16 csésze desztillált víz
1 csésze növényi glicerin
4 csésze kakaóvaj
1 csésze olívaolaj
1 csésze. kókuszolaj
1 csésze méhviasz
1 E-vitamin kapszula
2 közepes rozsdamentes acéledény
1 nagy rozsdamentes acél keverőtál
turmixgép vagy botmixer
hőmérő
1. lépés
Keverjünk össze desztillált vizet és glicerint egy rozsdamentes acéledényben és ezt a keveréket melegítsük 10 percen keresztül.
2. lépés
Keverjük össze a kakaóvajat olívaolajjal, kókuszolajjal és méhviasszal és másik edényba. Tartsuk addig a lángon ezt a keveréket, amíg a méhviasz is megolvad. Körülbelül ezt is 10 percig kell hevíteni.
3. lépés
Öntsük az olajokat a glicerines keverékre és keverjük egy botmixerrel alaposan össze a hozzávalókat. A krémet addig keverjük, amíg az besűrűsödik.
4. lépés
Hűtsük le a krémet és adjunk hozzá egy E-vitamin kapszulát.
5. lépés
Ha a krém túl sűrű, akkor keverjünk még bele egy kevés vizet, ha túl híg akkor adjunk még hozzá olvasztott méhviaszt. Addig turmixoljuk, amíg megkapjuk a megfelelő állagot. Hűtsük le az egészet és öntsük egy lezárható tartályba.